Yapay zeka araçları ile hayatım kolaylaştı: Ertelediğim yazılım işlerini ‘tamamen ücretsiz’ yaptırıp yayına aldırıyorum

Numan Çebi
2 min readJan 13, 2023

--

Halihazırda yüksek ziyaretçisi olan bir web sitesini, tamamen ChatGPT ile geliştirdiğimiz entegrasyonları yaparak geliştirdik. Onun dışında, çok kapsamlı ve katmanlı, birkaç yazılım dilinde yazılması gereken kodları, sadece tarif yöntemi ile, herhangi bir kod vuruşu yapmadan hazırlayabildik. Sonuçlar harika ve hiçbir sorunla karşılaşmadık.

© FT/Getty Images

Temel yazılım bilgisi dışında, birkaç ön-yüz ilgilendiren dil harici kod yazmıyorum, işim bu olmadığı için “derdimi anlatacak kadar” kod yazıyorum. Yazılımcılarla, 15 yılı aşkın süredir çalıştığım ve belki de her hafta yazılımcılara yeni bir iş aktardığım için zamanla hangi yazılım dilinde nelerin mümkün olduğunu iyi biliyor hale geldim.

Sadece bu temel bilgiler ışığında, ChatGPT’yi; PHP, JS, HTML, CSS benim için en yaygınları olmak üzere, pek çok yazılım dilinde, sadece tarif yöntemiyle en büyük yazılım yardımcım haline getirdim. Haftalardır, abartmıyorum “yıllardır” ertelediğim bazı -aslında çok da “atla deve” olmadığını fark ettiğim- görevleri aradan çıkarıyorum ve bunun verdiği hazzı tarif etmek mümkün değil.

Zaten bir yazılımcıya işi anlatırken söyleyeceğim şeyleri yazarak yapıyorum bunları. Yani, hiç zaman kaybım olmuyor, aksine zamandan kazanıyorum diyebiliriz. Üstelik cebimden şimdilik tek kuruş çıkmıyor. ChatGPT de bir süre sonra GitHub Copilot gibi ücretli hale gelecektir muhtemelen. Yine de makul bir aylık ücreti olursa kesinlikle kullanmaya devam edeceğim. Sadece iş yaptırmak gerektiğinde abonelik yenilesem bile her türlü kârda olacağım.

Microsoft’un bu alandaki yatırımları ve girişimleri çok arttı, son Open AI hamlesinden sonra ChatGPT’de işler nasıl ilerleyecek, merakla bekliyorum.

Sözün özü; görsel ve metinsel yapay zeka araçları günlük rutinimin bir parçası haline geldi bile. Blogdaki diğer yapay zeka başlıklara da bakın, burada yazmadığım birçok amaç için de kullanıyorum birkaç aracı, bir ara belki derleme bir özet yazabilirim bununla ilgili.

Şimdi bir de Microsoft’un VALL-E’si çıkıyor. (Demo burada. Ses örneklerini dinlemeyi ihmal etmeyin.* İlgili kapsamlı bir yazı hazırlayacağım daha sonra.) VALL-E, ne mi yapıyor? 3 saniyelik bir konuşmayı dinleyerek, kişilerin seslerini bire bir taklit edebiliyor.

Bu yapay zeka araçlarının güçlerini birleştirerek neler yapılabileceğini bir düşünün. Hatta, bugün, bu yapay zeka araçlarının güçlerinden faydalanan birinin neler yapabileceğini, sizin bizzat neler yapabileceğinizi düşünün.

*VALL-E, demosunda sesini taklit ettiği kişilerden izin almış ancak bunun kullanımı herkese açılırsa, iftiralardan iftira beğenilmesi işten bile değil. Olası bir diğer ihtimal de; siyasiler gibi figürlerin, “ben onu söylemedim, montaj bu” deme ihtimali de artıyor. Gerçekte demiş olsa bile.

Originally published at https://blog.numancebi.com.

--

--